Niet alle zelfstandigen weten ‘t, maar sinds een paar kunnen ook zzp’ers deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. Is dat iets voor u of is een lijfrente of banksparen toch interessanter? En hoe zit het met de fiscale oudedagsreserve?
Het collectieve zzp-pensioen is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. Ze werken daarvoor samen met APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. De regeling is vrijwillig, dus u bepaalt zelf of u deelneemt. Ook het bedrag dat u inlegt, bepaalt u zelf. De regeling staat open voor ondernemers met een eenmanszaak of ondernemers die samen met andere ondernemers in een vennootschap onder firma (VOF) zitten.
Als zelfstandige kunt u ook zelf sparen voor uw pensioen. Dat kan fiscaal voordelig door via de fiscale oudedagsreserve (FOR) geld te reserveren voor later. Ooit mocht u maximaal 12% van uw winst aftrekken voor deze oudedagsreserve, maar door het verhogen van de AOW-leeftijd gaat dit percentage sinds 2014 elk jaar een stapje omlaag. In 2017 mag u uw FOR laten groeien voor 9,8% van de winst, met een maximum van € 8.946. Als u daarnaast pensioenpremie hebt betaald, moet u die wel eerst van de winst aftrekken. Wat u nu opzijzet in de oudedagsreserve, is belastingvrij. Maar u hoeft het bedrag niet daadwerkelijk aan een pensioen te besteden. Daar schuilt wel een risico in. Stel dat u alleen een reservering ‘op papier’ doet en u beëindigt uw onderneming of u gaat met pensioen. Dan moet u van het gereserveerde bedrag een lijfrente kopen terwijl u het geld misschien al aan iets anders hebt besteed! De uitkering van de lijfrente wordt belast in box 1, want dat is het moment dat u de uitgestelde belasting daadwerkelijk moet betalen. Linksom of rechtsom, de fiscus klopt uiteindelijk bij u aan.
Als u er zeker van wilt zijn dat u na uw pensioen over een oudedagsvoorziening beschikt, kunt u ook geld opzijzetten via een lijfrente bij een bank of verzekeraar. De inleg kunt u van uw inkomstenaftrekken zolang u voldoende jaarruimte hebt. Let wel, pensioenpremies en reserveringen via de FOR moet u eerst van die jaarruimte aftrekken.
Wat voor een zzp’er de beste pensioenvorm is, hangt helemaal af van uw omstandigheden en doelstellingen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.