Wednesday 09 jan 2019

Nieuw: De Financiële Huisarts

Financiële gezondheid in het belang van iedereen!

Ziek van de financiële stress? Een dreigende burn-out? In Noord-Limburg kunnen mensen die zich financiële zorgen maken sinds kort terecht bij een 'financiële huisarts'. Een vertrouwenspersoon die je helpt met je financiële zorgen en onderzoekt hoe je het beste geholpen kan worden.

Patricia van Tilburg en René Achten van Melior Bewind & Financiële coaching merken dat mensen echt ziek kunnen zijn indien zij hun geldzaken niet op orde hebben. Veel mensen voelen ook de behoefte om hun financiën, wensen en uitdagingen te bespreken met iemand waar ze vertrouwen in hebben.

"We zien dat bij steeds meer mensen (problematische) schulden ontstaan. Uit schaamte durven mensen hun problemen vaak met niemand te bespreken, waardoor ze niet geholpen kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat 62% van alle werkgevers financieel ongezonde werknemers in dienst heeft. Werknemers die hun zorgen , uit angst voor baanverlies of schaamte, niet durven te bespreken met hun werkgever, met een hoger ziekteverzuim als gevolg. Wij helpen de werkgevers hoe aandacht gegeven kan worden aan het oplossen van financiële stress. Wat ook de oorzaak is van het ontstaan van de financiële zorgen, iedereen heeft recht op een gezond leven", aldus René en Patricia.

Het is ook mogelijk dat mensen zich, al of niet terecht of onterecht, zorgen maken in het geval ze juist geen schulden hebben maar vermogend zijn. Dan rijzen de vragen en zorgen of ze het allemaal wel goed geregeld hebben. De financiële huisarts helpt dan de cliënt om die zorgen en uitdagingen bespreekbaar te maken. Dat kan betekenen dat de zorgen terecht zijn en dat er 'reparaties' nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij het opstellen van een levenstestament of (aanpassen van) een testament. Wat kan ik het beste doen met mijn (familie)vermogen, moet ik iets veranderen aan mijn hypotheek en heb ik straks voldoende pensioen? Vaak blijkt echter ook dat de zorgen onnodig zijn als het juiste inzicht en overzicht wordt geboden. Maar juist die bevestiging geeft mensen weer rust en een goed gevoel.

Een financieel gezond leven!

Bij de financiële huisarts kun je terecht voor financieel, fiscaal en sociaaljuridische vragen. Daarbij wordt er samengewerkt met specialisten als dat nodig en in het belang van de cliënt is. De financiële huisarts helpt en begeleidt ook werknemers met financiële zorgen die (langdurig) ziek geraken. Veelal zijn werkgevers bereid om hun medewerkers te faciliteren om 'professionele hulp' in te roepen indien financiële zorgen tot verzuim leidt.

Gemeentes én werkgevers staan vaak open om hun (kwetsbare) burgers en werknemers bij te laten staan bij financiële problemen. Burgers en werknemers die hun baan of partner verliezen en een bijstandsuitkering, W.W. of arbeidsongeschiktheidsuitkering gaan ontvangen, hebben behoefte aan een diagnose van de nieuwe situatie en behoefte aan (tijdelijke) financiële coaching.Die onzekerheid doet wat met mensen. Het is beter tijdig aan de bel te trekken en te laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn, dan dat de mensen dieper in de problemen geraken.

Noord-Limburg, in het bijzonder gemeente Horst aan de Maas, is de aanjager van de Gezondste Regio 2025. Daar hoort ook zeker een financieel gezond leven bij.

Raadpleeg dus een onafhankelijke financiële huisarts en vertrouwenspersoon op weg naar een financieel gezond leven.